Novice

November 17, 2022

e-šport, moteča sila pri stavah

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Nobenega dvoma ni, da je e-šport moteča sila na področju stav. Vse več igralcev stavi na turnirje in dogodke e-športa, medtem ko se stavnice spreminjajo, da bi izkoristile potencial stav na e-šport. Toda veliko vprašanje je, kaj prinaša prihodnost? 

e-šport, moteča sila pri stavah

V tem pregledu izvedite več o infiltraciji e-športa na spletno stavniško sceno, dejavnikih, ki spodbujajo njegovo rast, nedavnih trendih in še več.

Zgodovina stav na e-šport sega približno v leto 2014, ko so nekatera stavna mesta začela ponujati stavne trge. Vendar ni veliko igralcev na srečo vedelo za e-šport in nekateri igralci so verjeli, da so bile tekme prirejene.

Stave na e-šport in e-šport v številkah

Video igre so v zadnjem desetletju eksponentno rasle. Danes je to eden najhitreje rastočih trgov, nedavne študije pa kažejo, da je bil svetovni trg e-športa leta 2019 vreden okoli 957,5 milijona dolarjev in je leta 2022 prerasel v 1,08 milijarde dolarjev vredno industrijo.

In ne raste samo e-šport; Eksponentno rastejo tudi stave na e-šport. Pred desetletjem se je pogovor v glavnem vrtel okoli tega, kaj je e-šport in ne o tem, kaj je kako staviti na e-šport. Toda danes so stave na e-šport tako priljubljene kot kdaj koli prej. 

Po podatkih, ki jih je objavilo podjetje Business Research Insights, je bila industrija stav na e-šport leta 2021 ocenjena na 9.749 milijonov dolarjev in naj bi rasla s skupno letno stopnjo rasti (CAGR) v višini 13,7 %, da bi dosegla trg v višini 24.190 milijonov dolarjev.

Zgornji statistični podatki jasno kažejo, da so spletne stave na e-šport velikanska industrija. Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je spodbudilo občasno rast stav na e-šport? No, za nenadnim zanimanjem za e-šport med stavnicami stoji več dejavnikov.

Prvi je dejstvo, da imajo videoigre ogromno privržencev. Najnovejša poročila kažejo, da bo do konca leta 2022 več kot 500 milijonov navdušencev nad e-športom. Turnirji prav tako pritegnejo ogromno gledalcev, pri čemer je svetovno prvenstvo Free Fire 2021 vodilno, potem ko je postavilo rekord 5,41 milijona največjih gledalcev. Od več kot 5 milijonov gledalcev jih precejšnje število ukvarja s stavami.

Drugi dejavnik je razpoložljivost ponudnikov stav, ki ponujajo stavne trge za e-šport. Za razliko od preteklosti številna spletna mesta za stave e-iger danes ponujajo igralcem priložnost, da vse leto stavijo na vrhunska tekmovanja in turnirje v e-športu. 

Nekatere so priznane stavnice, ki so dodale stavne trge za e-šport, medtem ko so druge nove strani, ki se osredotočajo samo na e-šport. Prav tako je treba omeniti, da so nekatera stavna podjetja dejavna v ekosistemu e-športa in sponzorirajo ekipe za e-šport.

Veliko jih je tudi turnirji in tekmovanja potekajo vse leto, tako da igralci ne morejo zamuditi stavnih trgov, pa naj gre za stavne trge Dota 2, Call of Duty, Valorant, League of Legends itd.

Morda je največji vidik, ki je oblikoval industrijo stav e-športa, pandemija. Potem ko so bile tekme v živo ustavljene, da bi preprečili širjenje Covid-19, je e-šport zapolnil vrzel zdaj, ko se lahko profesionalni športniki borijo z njim na daljavo.

Prihodnost stav na e-šport

Kot smo že omenili, imajo stave na e-šport svetlo prihodnost. Vse napovedi kažejo, da bodo stave na e-šport ostale, čeprav ne morejo zasenčiti tradicionalnih športov na stavnem prizorišču. Toda že zdaj zasenči virtualne športe. Kateri so torej dejavniki, ki bodo oblikovali prihodnost stav na e-šport?

Prva je rast e-športa. Ker e-šport še naprej raste, bodo rasle tudi e-športne stave. Drugi vidik, ki bo oblikoval trg stav na e-šport, so partnerstva med ključnimi akterji v e-športu in operaterji stav. Spletna mesta za stave na e-šport razvijajo inovativne strategije, ki jih postavljajo v prvo vrsto na turnirjih in tekmovanjih v e-športu.

Bonusi za stave na e-šport bodo prav tako igrali pomembno vlogo pri razvoju stav na e-šport. Da bi ostali pred konkurenco, e-športne stavnice pripravljajte donosne bonuse in promocije za igralce stav na e-šport.

Tekmovalna narava e-športa bo tudi ključno gonilo razvoja stav na e-šport. Danes ima veliko oboževalcev e-športa svoje najljubše ekipe za e-šport, prav tako kot imajo ekipe v tradicionalnih športih zagrizene oboževalce, ki ne le gledajo igro svojih ekip, temveč tudi stavijo nanje.

Nazadnje, razvoj, kot so kvote stav na samega sebe, bo prav tako spodbudil rast stav na e-šport zdaj, ko imajo priložnostni igralci iger priložnost staviti nase. Funkcije prenosa v živo neposredno s stavnega mesta prav tako pomenijo, da lahko igralci spremljajo vso dogajanje in celo stavijo na tekme v živo. Po drugi strani pa obstajajo spletna mesta z nasveti za stave eSport, ki ponujajo napovedi tekem.

Zavijanje

To je to, ljudje, povzetek tega, kako so se stave na e-šport razvijale in njihove poti. Trenutno so stave na e-šport velika panoga in ne kaže znakov popuščanja. 

Pričakujte, da bo industrija v naslednjih nekaj letih rasla in prevladovala pri možnostih stav, kot so virtualni športi. Toda navsezadnje nima potenciala, da bi zasenčil tradicionalne športne stave.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Zadnje novice

Mega Incineroar: sprememba igre ali konkurenčni neuspeh?
2024-04-13

Mega Incineroar: sprememba igre ali konkurenčni neuspeh?

Novice