Novice

March 9, 2023

Najboljši igralci e-športa vseh časov

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Sponzorji, klubi, turnirji, spremljevalci in profesionalci, ki igrajo na vrhunskih ravneh in se preživljajo z denarnimi nagradami in sponzorskimi priložnostmi, vsi prispevajo k uspešnemu ešportnemu poslu po vsem svetu.

Najboljši igralci e-športa vseh časov

Kdo so največji ešportniki vseh časov in kako jih razvrščamo?

Teh deset igralcev je najboljših vseh časov zaradi svoje neverjetne spretnosti, slave in vpliva na razvoj e-športov, čeprav so vsi dosegli slavo v različnih obdobjih in za različne e-športe. Za svoje organizacije, naslove in ešport kot celoto so postavili nove temelje.

Postavljati te posameznike enega proti drugemu bi bilo nesmiselno, a to je del užitka seznama 5 najboljših vseh časov. Primerjava igralcev iz različnih obdobij ali športov bo sprožila živahno razpravo.

#5: GetT_Prav

Christopher "GeT_RiGhT" Alesund se je leta 2009 povzpel na vrhunec profesionalne scene Counter-Strike 1.6, le dve leti po tem, ko je debitiral. 

  • Fnatic je zbral takrat 19-letnika, potem ko je prejšnji dve leti posvetil tekmovanju za dosleden položaj v najboljših švedskih organizacijah. 
  • A kljub temu, da je bil v družbi vrhunskih igralcev e-športa, kot so f0rest, Patrik "cArn" Sättermon in Rasmus "Gux" Ståhl, je bil GeT_RiGhT, ki je zrasel v ponazoritev švedskega Counter-Strike 1.6.
  • Kot inovator taktike, ki se zdaj imenuje "lurking", GeT_RiGhT je kar najbolje izkoristil vsako priložnost, ki mu jo je dala njegova ekipa. Bil je smrtonosen nasprotnik zaradi svoje izjemne natančnosti, budnosti in okretnosti, ki mu je omogočala, da je sam očistil bombna mesta in našel pot brez najbolj brezupnih situacij.

V svojem prvem letu pri Fnatic, švedski igralec GeT_Prav osvojil 10 turnirjev — neverjeten dosežek. Get_RiGhT in f0rest sta poleg SK Gaminga igrala malo več kot leto in pol leta 2011, leto, ki je bilo manj produktivno kot leto prej. Get_RiGhT-jevi dosežki do te točke so presegli najbolj nore sanje večine njegovih tekmecev v esportu. Presenetljivo je bil Šved šele na začetku svojih avantur.

V nekaj mesecih po prvencu igre Counter-Strike: Global Offensive, GeT_RiGhT je postal nesporno najboljši igralec v igri. Po vrnitvi k tekmovanju s f0rest sta postala eden najmočnejših duov v zgodovina ešporta.

Get_RiGhT si je s svojo desetletno serijo dosledno odlične uspešnosti prislužil stalno mesto v panteonu nesmrtnosti e-športa.

#4: Daigo

Daigo Umehara iz Japonske je bil zgodnji mednarodni superzvezdnik v e-športu in eden najboljših igralcev e-športa na svetu. Ko je leta 1998 odpotoval v ZDA in premagal Alexa Valleja v igri Street Fighter Alpha 3, je to naznanilo rojstvo legendarnega mednarodnega rivalstva, ki bo sčasoma definiralo najbolj znana serija borilnih iger vseh časov.

Umehara, bolj znan pod vzdevkom The Beast, je leta 1991 postal obseden z igranjem videoiger v arkadah. Leta 1997 je Daigo osvojil naslov prvaka Japonske v igri Street Fighter.

Svetovno prvenstvo leta 1998 je bilo začetek nove dobe mednarodnega tekmovanja, ki je imelo daljnosežne učinke zunaj področja Street Fighterja. Zmaga Umehare v takrat najbolj hvaljeni igri v industriji borilnih iger je zaznamovala začetek dolge vladavine v tem žanru.

Daigo je odigral več kot ducat naslovov na profesionalni ravni, od Lovca na vampirje do Street Fighter 5. Ko je leta 2004 v dvoboju premagal Justina Wonga, je iz najboljšega igralca Street Fighterja na planetu postal pravoverna mednarodna zvezdnica.

Morda ste že gledali ta videoposnetek: Daigo je v svojem zadnjem življenju in Wong ga je pripravljen izkoristiti. Daigo izvede neverjetno zaporedje blokov, da izvede čudežno vrnitev.

Ameriška športna revija GamePro je primerjala trenutek Daigo/Wong iz leta 2004 z ikoničnim prijemom Willieja Maysa čez ramo na svetovnem prvenstvu leta 1954. Ta trenutek ni predstavljal le ene same igre, ampak celotno generacijo v igri.

Daigovi predhodni dosežki so dovolj impresivni, da mu zagotovijo mesto tukaj, vendar so šele začetek. 

  • Več kot 15 let pozneje je še vedno eden najboljših igralcev na svetu, saj je s svojo zdaj slavno predstavo zapored osvojil turnirja Evo 2009 in 2010. 
  • Potem ko je leta 2015 osvojil drugo mesto na Capcom Cupu (in podaril svojo nagrado v vrednosti 60 tisoč dolarjev dobrodelni organizaciji za štipendije), je osvojil dva naslova Topanga A-League in dva naslova Topanga World League.
  • Daigo ima neprekosljiv življenjepis, neverjetna življenjska doba The Beast pa je neprimerljiva z nobenim drugim igralcem.

#3: počivaj

Patrik "f0rest" Lindberg je bil rojen na Švedskem, ki ima dolgo zgodovino ustvarjanja nekaterih najboljših igralcev e-športa na svetu. Uspeh F0resta leta 2009 v ekipi Fnatic, ko jim je njegova brezhibna predstava pomagala postati organizacija z največjim zaslužkom v zgodovini Counter-Strike, je morda F0restov najboljši dosežek. Takrat so se mnogi opazovalci bali, da je šport na pragu smrti. Lindberg je bil nedvomno najbolj znan v ešportu zunaj Azije.

Od svojega preboja na profesionalno sceno leta 2005 je bil f0rest vedno vrhunski igralec. Nekdanji soigralec Patrik "cArn" Sättermon je f0resta označil za najboljšega igralca v ligi in nihče ni trenil z očesom. f0rest je v svoji karieri osvojil več kot 50 medalj. Če naredite anketo med igralci in sledilci igre Counter-Strike, boste ugotovili splošno mnenje.

f0rest ima impresiven dodatek k svojemu življenjepisu. Poleg tega, da je najboljši igralec v zgodovina igre Counter-Strike, njegova briljantnost v nasledniku, Counter-Strike: Global Offensive, je bil velik razlog, zakaj se je Team Ninjas in Pyjamas podal na svojo izjemno zmagovalno serijo zemljevidov LAN z rezultatom 87-0 brez primere — to je najdaljša zmagovalna serija v zgodovini e-športa.

Pet let po izidu igre Counter-Strike: Global Offensive je f0rest še vedno eden najboljših igralcev na Švedskem. Spoštovanje do enega od resničnih veteranov industrije e-športa in enega najboljših igralcev e-športa na svetu.

#2: Flash

Med letoma 1998 in 2010 ni bilo več konkurenčne Starcraft scene. Bogastvo in prestiž Starcrafta sta omogočila razvoj in vzdrževanje uspešne ekologije že več kot desetletje. Igra je postala zakoreninjena v vsakdanjem življenju v Južni Koreji zaradi televizijskega poročanja in internetnih kavarn. Starcraft je izbruhnil v središču pozornosti in nikoli ni upočasnil, medtem ko so druge igre previdno stopile na plano.

  • Lee "Flash" Young Ho je najuspešnejši in najbolj znan igralec Starcrafta doslej. 
  • Na turnirjih je osvojil več kot 400.000 $ in s pogodbami in sponzorstvi zaslužil več sto tisoč. 
  • Flash je zmagal v najbolj gledanem, obsežno analiziranem in najbolj stresnem ešportu po vsem svetu.
  • Po podatkih Liquipedije ima Flash smešnih 70-odstotnih zmag v primerjavi z najboljšimi igralci na svetu, ohranja rekord za najvišjo oceno v zgodovini, drži rekord za najdaljšo zasedenost kot #1 ocenjeni igralec na planetu in je izenačen za večino zmag Starleague v enem letu.

Flash je simbol briljantnosti in dominacije za mnoge trenutne navdušence nad e-športom. Nekoč znan po naslovih, kot sta "Final Boss" in "The Ultimate Weapon", se je baza oboževalcev Lee Young Hoja sčasoma odločila za preprost vzdevek "Bog"

#1: Lažnivec

Kar zadeva tekmovalno sceno e-športa, je Lee "Faker" Sang-hyeok kot Michael Jordan. Cool (kitajski igralec, ki se je medtem že upokojil) ga je sprva nadel vzdevek "Unkilable Demon King" in ga je javnost prijela. 

Polbog League of Legends kraljuje nad sceno, ki je resnično dosegla profesionalne atletske ravni tekmovalnosti. Je igralec e-športa na svetu v industrija lige — največji in najbolj konkurenčen esport. Faker ni samo anomalija v smislu talenta, ampak uživa tudi neprimerljiv uspeh v igri, ki je zasnovana tako, da omeji vpliv vsakega posameznega igralca.

Kot timski šport Liga daje prednost načrtovanju, komunikaciji in sodelovanju. Razen seveda, če je vaš nasprotnik Faker.

Kot 17-letnik leta 2013 je Faker postal zvezda v igri League of Legends, potem ko ga je opazila vrhunska korejska esport organizacija SK Telecom. Kljub temu, da je bil novinec, je Faker vodil SKT do tretjega mesta v spomladanskem razdelku in zdaj na splošno velja za enega najboljših igralcev srednjega razreda na svetu. SKT je poleti osvojil prvenstvo in ta uspeh pripeljal do zmage na svetovnem prvenstvu v losangeleškem Staples Centru.

Od tega trenutka naprej se ime Faker povezuje z dosežki. 

  • S svojim bivšim soigralcem Baejem "Bengijem" Seong-woongom je eden od le dveh igralcev v zgodovini League of Legends, ki sta osvojila tri naslove svetovnega prvenstva.
  •  Odkar je prišel v središče pozornosti, je Faker osvojil šest domačih naslovov. Tri od teh zmag so bile osvojene zapored. 
  • Pometel je z vsemi večjimi mednarodnimi ligaškimi tekmovanji: IEM, All-Stars, MSI in Worlds.

Je prvi ešportnik na naslovnici revije ESPN The Magazine. V igri, kot je The League, obstoj igralca, kot je Faker, dokazuje temeljno nadarjenost napora, zakaj jo gledalci radi gledajo in zakaj jo spoštujejo kot šport. Osvojil je več denarnih nagrad kot kateri koli drug igralec lige. 

Navdušenci, strokovnjaki in igralci se splošno strinjajo, da je Faker League of Legends GOAT (ali "Največji vseh časov"). Na Worlds 2022 Faker ni le postavil več novih rekordov, ampak je tudi vsem pokazal, zakaj je on simbol League of Legends.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Zadnje novice

Mega Incineroar: sprememba igre ali konkurenčni neuspeh?
2024-04-13

Mega Incineroar: sprememba igre ali konkurenčni neuspeh?

Novice