Avstrija

Stave na ešport v Avstriji so postale mainstream v zadnjem pol desetletja. To hitro rast je spodbudila vse večja priljubljenost e-športnih iger po vsem svetu. Za začetek, ko je pandemija Covid-19 prizadela svet, je bila večina rednih športnih dogodkov odpovedana.

Športne stave so bile tako omejene in igralci so se obrnili na najbližjo alternativo, e-športne stave, saj se je večina igralcev pridružila igranju e-športov v času karantene in izolacije. Vse večja priljubljenost spletnih stav na e-šport v Avstriji je povzročila povečano število ponudnikov stav na e-šport v državi. Trenutno ima večina avstrijskih športnih stavnic razdelek za e-športne stave.

Avstrija

Izbira najboljšega spletnega mesta za ešportne stave v Avstriji je lahko izziv za večino avstrijskih igralcev zaradi številnih možnosti, ki so na voljo. Zato morajo igralci zagotoviti, da spletno mesto za stave ponuja široko paleto trgov za e-športne stave. Večja kot je raznolikost, več priložnosti dobijo igralci. Igralci, ki jih zanimajo stave na določene dogodke e-športa, morajo zagotoviti, da so dogodki na voljo na spletnem mestu.

Avstrijski igralci morajo tudi poskrbeti, da so eSports stavnice licencirane in imajo dober ugled. To še posebej velja za mednarodna spletna mesta za stave saj je internet poln prevar. Drugi bistveni dejavniki, ki jih je treba upoštevati, so med drugim prijaznost spletnega mesta do uporabnika, razpoložljive možnosti plačila in bonus ponudbe.

Section icon
Zgodovina ešportnih stav v Avstriji

Zgodovina ešportnih stav v Avstriji

Igranje ešporta v Avstriji se je začelo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat so bile izdane zgodnje video igre, kot so Invaders in Asteroids. Vendar je bilo igranje iger predvsem v zabavne namene. Sčasoma je trg elektronskih iger postal preveč konkurenčen. Vsako leto je bilo na trg uvedeno vedno več iger, novejše pa so bile naprednejše.

Računalniki in igralne konzole so postali veliko bolj dostopni v 90. letih, ki so zaznamovala začetek drugačne dobe elektronskih športnih iger. Punters so začeli igrati na lokalnih omrežjih. Kmalu zatem so lahko igralci svoje računalnike in konzole povezali z internetom in uživali v igrah za več igralcev brez geografskih omejitev.

Vendar pa so se stave na elektronske igre začele uveljavljati šele v 2000-ih. Takrat nobena priznana organizacija ni urejala igralniške industrije e-športa, zaradi česar so se ponudniki stav izogibali ponudbi trgov stav. To se je postopoma spremenilo, ko je pretakanje postalo priljubljeno in so se za organizacijo pojavile bolj zanesljive organizacije uglednih dogodkov in turnirjev. Avstrijski igralci so postali med prvimi, ki so sprejeli stave na e-šport, saj je bil e-šport v državi že priljubljen.

Prihodnost ešporta v Avstriji

Mnogi strokovnjaki napovedujejo, da bo priljubljenost e-športnih iger na srečo še naprej naraščala v prihodnosti, verjetno še hitreje kot trenutno. To je zato, ker zakoni na splošno podpirajo stave na e-šport. Zaradi napredka v tehnologiji bo industrija e-športa pozdravila tudi napredne in bolj zabavne elektronske igre. To bo pritegnilo več zanimanja v svetu iger na srečo.

Vendar pa bo vse večja priljubljenost stav na e-šport v Avstriji več kot verjetno pozdravila nove predpise za zaščito avstrijskih igralcev pred učinki korupcije in odvisnosti od iger na srečo. Vlada bo iskala tudi načine za povečanje prihodkov iz industrije, saj ta še naprej raste.

Zgodovina ešportnih stav v Avstriji
Zgodovina iger na srečo v Avstriji

Zgodovina iger na srečo v Avstriji

Avstrija ima precej dolgo zgodovino iger na srečo, ki sega v srednji vek. Začelo se je tako, da so ljudje iz plemstva igrali igre, kot so kocke za vredne in denarne predmete. Takrat so bile uvedene igre s kartami in so začele postajati vse bolj priljubljene. V 17. stoletju so igre na srečo postale priljubljene po vsej Avstriji. Pripadniki nižjih družbenih slojev, kot so obrtniki in kmetje, so lahko svoj prosti čas preživljali z igranjem kock in žog. Vendar je bilo to večinoma za zabavo, saj so lahko igrali brez kakršnih koli denarnih vložkov. Igre so privabile tudi številne gledalce, predvsem med prazniki.

Ko so igre na srečo postajale vse bolj priljubljene, so se vladarji zaskrbeli in uvedli predpise. Leta 1696 je cesar Svetega rimskega cesarstva Leopold I. uvedel zakon, ki je prepovedoval vse nezakonite igre na srečo. To je pomenilo začetek reguliranega iger na srečo v Avstriji.

V 18. stoletju je plemstvo začelo hvaliti igre na srečo, zlasti igre s kartami. Nekatere igre s kartami so imeli za precej elegantne in civilizirane, tedaj ključne lastnosti za stvari, ki so veljale za vredne plemstva. Tako so vsi člani avstrijske družbe uživali v igrah na srečo. Postopoma je bilo uvedeno več iger s kartami in kockami, predpisi pa so se občasno spreminjali.

Zgodovina iger na srečo v Avstriji
Sodobna zgodovina iger na srečo v Avstriji

Sodobna zgodovina iger na srečo v Avstriji

V 20. stoletju je bilo največ novosti in sprememb v avstrijski industriji iger na srečo. Prva loterija je bila uvedena leta 1913. Leta 1934 je bila odprta prva igralnica v Avstriji. Na prelomu tisočletja so se uveljavile tudi spletne igre na srečo. Spletne igre na srečo so povečale število spletnih igralcev, saj so storitve iger na srečo omogočile več ljudem.

Ključne zgodovinske spremembe

Prva zgodovinska sprememba se je zgodila leta 1696, ko so bili uvedeni predpisi o igrah na srečo, s katerimi je večina oblik iger na srečo postala legalna. Vendar so se zakoni občasno spreminjali in občasno prepovedovali vse oblike iger na srečo. Uvedba spletnih iger na srečo je zaznamovala tudi drugo ključno zgodovinsko spremembo. Takrat je priljubljenost iger na srečo v Avstriji eksplodirala. Zahvaljujoč temu statistični podatki kažejo, da je več kot četrtina avstrijskega prebivalstva poskusila igre na srečo.

Sodobna zgodovina iger na srečo v Avstriji
Ali so igralnice v Avstriji legalne?

Ali so igralnice v Avstriji legalne?

Igralnice so v Avstriji zakonite, tako kopenske kot spletne. Vendar pa obstaja več omejitev in zahtev, ki jih morajo izpolnjevati igralci in upravljavci igralnic v skladu s predpisi. V zadnjem času se je v državi zanimanje javnosti osredotočilo na zakonodajo o igrah na srečo. Zanimanje je usmerjeno v izboljšanje upravljanja industrije iger na srečo, da bi zmanjšali škodljive učinke iger na srečo med državljani, hkrati pa povečali prihodke, ki jih vlada dobi od te industrije. Avstrijski zakon o igrah na srečo bo tako najverjetneje v prihodnosti revidiran.

Zakonodaja o ešportu v Avstriji

Esports igre na srečo so trenutno zakonite v Avstriji, urejene z zakoni o spletnih igrah na srečo. Punterji so brezplačni stavite na katere koli ešportne igre, pod pogojem, da so starejši od 18 let. Vendar pa so igralci e-športa nekoliko omejeni glede števila stavnic, ki pokrivajo te dogodke. Tako morajo igralci e-športa zagotoviti, da so njihova mesta za igre na srečo v celoti licencirana s strani Komisije za dirke in igre na srečo.

Ali so igralnice v Avstriji legalne?
Stave delujejo v Avstriji

Stave delujejo v Avstriji

Zadnji Nacionalni zakon o igrah na srečo v Avstriji je bil sprejet junija 2010. Predlog zakona je bil zasnovan za izboljšanje avstrijskih licenčnih standardov in postopkov, da bi zagotovili, da bodo licence dobili le zakoniti igralci iger na srečo. Predlog zakona je vključeval hude kazni za upravljavce igralnic, ki svoje storitve opravljajo brez licenc ali se razmetavajo s pravili delovanja. Edinstvena stvar pri tem je, da je dovoljevala namestitev igralnih avtomatov po vsej državi, v nasprotju s prizadevanji za zaščito igralcev pred odvisnostjo od iger na srečo.

Avstrijski zakoni o igrah na srečo jasno ločujejo »prave« igre na srečo in »majhne« igre na srečo. Pravilno igranje na srečo vključuje znatne količine denarja, majhne igre na srečo pa vključujejo igre na srečo s 50 centi ali manj. Nekatera pravila in predpisi se med obema vrstama iger na srečo razlikujejo.

Na primer, pravilne igre na srečo se lahko izvajajo samo v igralnici, medtem ko se male igre na srečo lahko izvajajo kjer koli v državi. Vendar pa nekaj držav ne dovoljuje malih iger na srečo in imajo ločene zakone o igrah na srečo. V takih državah se morajo igralci držati državnih zakonov o igrah na srečo kljub nacionalni zakonodaji, ki dovoljuje igre na srečo.

Avstrijski zakon o igrah na srečo

Igre na srečo in igralniške dejavnosti so trenutno nadzorovane v skladu s predpisi, določenimi v Avstrijski zakon o igrah na srečo. Ta zakon zagotavlja, da se ne kršijo varnostni standardi, ki so določeni za prirejalce iger na srečo. Zakon se osredotoča tudi na zmanjševanje vseh tveganj, ki so jim izpostavljeni igralci, in na zagotavljanje, da se igre na srečo ne uporabljajo v kriminalne namene, kot je pranje denarja.

Stave delujejo v Avstriji
Zakoni o spletnih igrah na srečo

Zakoni o spletnih igrah na srečo

Avstrijska zakonodaja igralcem dovoljuje dostop do katerega koli licenčnega mesta za igre na srečo, ne glede na to, kje ima sedež. Vendar pa izdaja licence samo lokalnim operaterjem spletnih igralnic. Nekaj nenavadnega je, da zakon dovoljuje samo avstrijskim igralcem, da se pridružijo spletnim igralnicam, ki imajo licenco v državi. Pooblaščenim operaterjem je prepovedano zagotavljati svoje storitve mednarodnim ponudnikom. To je poskus vlade, da učinkovito upravlja spletne igre na srečo v državi.

Spletne igralnice morajo prav tako po zakonu zagotoviti igralcem zaščitne protokole. Ti vključujejo vložek in časovne omejitve. Vsi prihodki, ki jih ustvarijo licencirane spletne igralnice, so obdavčeni. Upravljavci igralnic morajo letno vložiti in predložiti svoje davčne napovedi. Igralci morajo tudi plačati davek na vse dobitke.

Bistvena sprememba zakonodaje o spletnih igrah na srečo v Avstriji

Zakonodaja o igrah na srečo v Avstriji je bila spremenjena 16-krat in bo verjetno še dodatno spremenjena. Zakonodajalci so že začrtali nekatere spremembe, ki jih bodo uvedli v naslednji noveli, ki naj bi bila uvedena kmalu. Med spremembami je oblikovanje novega regulativnega organa, ki se osredotoča samo na spletne igre na srečo.

Regulatorni organ bo odgovoren za oblikovanje programa za preprečevanje odvisnosti od iger na srečo, uvrščanje nezakonitih spletnih mest na srečo na črno listo, oblikovanje ustreznih predpisov o igrah na srečo, določanje proračuna za zaščito igralcev in številne druge naloge.

Zakoni o spletnih igrah na srečo
Najljubše igre avstrijskih igralcev

Najljubše igre avstrijskih igralcev

CS: GO

Najbolj priljubljena e-športna igra v Avstriji je Counter-Strike: Global Offensive. Nekateri igralci so celo postali profesionalni in nastopajo na številnih mednarodnih tekmovanjih. Zaradi priljubljenosti je igra priljubljena tudi med igralci. Večina avstrijskih ljubiteljev e-športa raje stavi na igro, ker jo bolje razume in lahko naredi boljšo analizo za sprejemanje pravilnih odločitev o stavah.

Dota 2

Dota 2 je še ena priljubljena med avstrijskimi puntarji. Igra za več igralcev vključuje dve ekipi na spletni bojni areni, vsaka s petimi igralci. Dota 2 je znana po tem, da nenehno podira rekorde glede nagradnih skladov turnirjev, kar je dejavnik, ki k njej pritegne večino avstrijskih igralcev.

FIFA

Stave na FIFA eSports turnirji imajo veliko podobnosti s stavami na dejanski nogomet. To je zato, ker je FIFA idealno simulacija prave igre. Igralci, ki so že navajeni na športne stave, raje uporabljajo FIFA kot vstopno točko za e-športne stave, saj se vse zdi znano. Druge igre, ki spadajo v to kategorijo, so Madden NFL in NBA 2K.

Valorant

Valorant je precej nov v svetu spletnih stav na e-šport, vendar ga večina igralcev gleda zaradi številnih igralcev e-iger, ki jih privlači. To je prvoosebna strelska igra, ki je izšla junija 2020.

Najljubše igre avstrijskih igralcev
Načini plačila v Avstriji

Načini plačila v Avstriji

Večina e-športnih igralnic ponuja različne načine plačila, ki vsem igralcem zagotavljajo dostop do želene možnosti. Vendar pa nekateri načini plačila zdi se bolj priljubljena od drugih, od katerih jih je nekaj poudarjenih spodaj.

Bančne kartice

Bančne kartice so še posebej priljubljene med igralci, ki želijo položiti sredstva. Statistični podatki kažejo, da več kot 60 % igralcev v Avstriji uporablja kreditne ali debetne kartice. Depoziti, opravljeni prek bančnih kartic, se obdelujejo varno in takoj, dokler razpoložljiva sredstva na karticah zadostujejo za zahtevani znesek depozita. Na žalost igralci iščejo druge možnosti za dvige, saj bančne kartice ne podpirajo dvigov s spletnih mest za e-športne stave.

Digitalne denarnice

Digitalne denarnice so druga najbolj priljubljena možnost plačila med igralci v Avstriji. Avstrijskim igralcem je na voljo več ponudnikov e-denarnic, vključno s Skrill, ecoPayz, MuchBetter, PayPal in Revolut. Zaradi česar so e-denarnice priljubljena možnost je, da podpirajo dvige na večini stavnic za e-šport.

Bančna nakazila

Precej priljubljena so tudi bančna nakazila. Večina avstrijskih bank je poskrbela za enostavno in učinkovito deponiranje sredstev z bančnim nakazilom. Metoda je tudi zelo varna, zaradi česar je kupcem bolj donosna. Bančna nakazila ponujajo relativno višje omejitve transakcij, kar je priročno za igralce, ki želijo položiti velike količine denarja.

Načini plačila v Avstriji
Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Ali so stave na e-šport v Avstriji zakonite?

Stave na e-šport so v Avstriji zakonite. Igralci lahko stavijo na katero koli od svojih najljubših iger v kateri koli igralnici ali na stavnem mestu. Edini pogoj je, da morajo igralci biti starejši od 18 let in igrati samo na licenciranih spletnih mestih za stave.

Ali je v Avstriji varno staviti na e-šport?

Stave na e-šport v Avstriji so na splošno varne. Regulativni organi so sprejeli ukrepe za učinkovito zaščito ponudnikov pred vsemi možnimi grožnjami. Vendar pa morajo igralci še vedno sprejeti vse potrebne ukrepe, da zagotovijo, da njihova sredstva in informacije ostanejo varni, zlasti pri stavah na najboljših avstrijskih spletnih mestih za e-športne stave.

Ali avstrijske e-športne igralnice ponujajo bonuse?

da. Večina avstrijskih spletnih stav za e-šport ponuja različne privlačne bonuse. Sem spadajo bonusi dobrodošlice, bonusi za napotitev in bonusi za zvestobo. Na igralcih je, da poiščejo igralnice, ki ponujajo njihove prednostne vrste bonusov.

Ali je mogoče staviti na e-športne tekme v živo?

Igralci lahko stavijo na vse e-športne tekme v živo. Vendar pa morajo najti spletno mesto za e-športne stave, ki ponuja stave v živo, saj nekatere stavnice trenutno nimajo trgov v živo. Večina avstrijskih stavnic ponuja tudi stave v živo samo na večje dogodke.

Pogosta vprašanja