Kaj so trenerji e-športa in kaj počnejo?

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerTomas NovakFact Checker

Če vas zanima e-šport, ste morda opazili objavo za trenerja na univerzi ali manjši, množični organizaciji. Morda se sprašujete: "Kaj so trenerji esports ali coaching esports in zakaj so tako pomembni za igralniško industrijo?"

Uspešna ešportna ekipa ima predanega trenerja, ki ji pomaga oblikovati strategijo, oceniti nasprotnika, zgraditi enotnost ekipe, dvigniti moralo, usmerjati posamezne igralce in zmagovati na turnirjih. Za največje rezultate trenerji e-športov sodelujejo z vodstvenimi delavci in analitiki e-športov.

Kaj so trenerji e-športa in kaj počnejo?

Kaj je eSports Coaching?

Inštruiranje v e-športu vključuje zagotavljanje strokovnega znanja, snovanje strategijin spodbujanje kohezije med igralci. Kot ekipa morajo delati na svoji komunikaciji, igralnih veščinah in sposobnosti, da opustijo osebne težave in se osredotočijo na ekipo. Redno morajo delati stvari za krepitev medsebojnih vezi.

Tukaj bomo razpravljali o tem, ali so službe trenerja e-športov prava pot za vas ali ne, pa tudi o natančnih dolžnostih trenerja e-športov, o tem, kako se te dolžnosti lahko spreminjajo glede na velikost ekipe, vrsto igre, ki jo trenirate, in drugi dejavniki.

Odgovornosti trenerjev e-športa

V e-športu je trenerjev primarni poudarek na ekipi in ne na posameznih igralcih, kot bi bilo za običajnega menedžerja. Uspeh bo rezultat povečane sposobnosti športnikov na igrišču in odprave nešportnih stresov, kot so fizične težave in čustvene obremenitve.

Trener esporta je odgovoren za naslednje naloge:

  • Določite stanje meta in uporabite te informacije za razvoj zmagovalnih načrtov, ki izkoriščajo sposobnosti vaše ekipe.
  • Povečajte komunikacijo med igralci. Ta cilj je mogoče doseči z vajami za izgradnjo ekipe in analizo posnetkov iger, da bi odkrili ključne primere napačne komunikacije.
  • Uporabite različne tehnike, da ohranite razpoloženje svoje ekipe in jim zagotovite zmagovalno miselnost na igrišču.
  • Pridite do dna igralčevih težav in ponudite svetovanje glede teh skrbi, da se lahko osredotoči na svojo igro brez motenj.
  • Pred odhodom na potovanje se prepričajte, da ima ekipa vse, kar potrebuje. Nanaša se na igralske drese, sponzorsko opremo in druge predmete z logotipom ekipe.
  • Pripravite prijateljska tekmovanja med ekipami, da jim zagotovite dodatne priložnosti, da izpopolnijo svoje sposobnosti.
  • Sodelujte z menedžerji kluba, da se dogovorite, na katere turnirje se boste prijavili. Če je trener zaposleni, zagotovite, da so igralci, katerih odstopi se zahtevajo, prejeli dovolj storitev ekipe, da upravičijo njihov odhod.
  • Če so prisotni, sodelujte z analitiki ekipe, da preučite podrobno statistiko igre in račune igranja za igro, da ugotovite najbolj očitne slabosti ekipe. Moštveni analitiki bi prav tako sodelovali z vodstvom ekipe, da bi preučili tekmovanje in določili, kako se najbolje pripraviti na prihajajoče tekme.

To je precej podroben povzetek nalog trenerjev e-športa, vendar je pomembno vedeti, da se lahko trenerjeva delovna obremenitev poveča ali zmanjša glede na obseg posla, ki ga predstavlja klub.

Tukaj bomo podrobneje opisali, kaj počnejo trenerji e-športa, da jih razjasnijo.

Razvoj in analiza timske strategije

Kot trener si morate prizadevati za čim večji odstotek zmag. Na ta način zmagajo vsi – klubi in igralci. Zato je eden najboljših pristopov k doseganju tega cilja vključitev vrhunske ekipe z vrhunskimi strategijami.

Vzemimo za primer priljubljeno MMORPG League of Legends. Na voljo je več kot 150 likov, ki jih je mogoče igrati, 180 kosov opreme, pet vlog igralcev, pet runskih poti, 55.000+ permutacij rune in posodobitve igre vsaka dva tedna, skupaj z novim ali posodobljenim prvakom vsak mesec. Veliko je treba premisliti v smislu strategije, pri čemer se je treba odločiti o likih, runah in zgradbah.

Poleg tega je vključeno sivo območje. Vsak vidik igre, od izbranih prvakov do izdelanih predmetov in oddanih run, mora biti dovolj prilagodljiv, da se prilagodi sposobnostim nasprotne strani, igralčevim spretnostim in okoliščinam igre. Če drugi ekipi na primer manjka osrednji prvak, ki bi bil sposoben povzročiti magično škodo, se lahko naša ekipa odloči za vodenje treh tankovskih prvakov in spremeni našo zgradbo, da izboljša naše zanemarjanje fizične škode (znano kot oklep).

To je zelo osnovna ilustracija, kako lahko igralci prilagodijo mehaniko igre. Potencialna dejanja vsakega igralca v okviru širše strategije so še ena komponenta. Glavni poudarek iger, kot sta Counter-Strike: Global Offensive in Valorant, je na tem mehaniku.

Za primer uporabite zemljevid Valorant Haven in se osredotočite na napadalsko stran. Glavni dejavniki razlikovanja med ekipami, razen usposobljenosti njihovih igralcev, so liki, ki jih izberejo za igranje, orožje, ki ga kupijo, in vloga, ki jo imajo ti dejavniki v splošni strategiji ekipe.

V igri, kot je Valorant, so obsojeni na neuspeh, če ekipa ne uporabi pametne strategije. Izvedba tega načrta je v rokah trenerja, saj so manj čustveno vloženi v igro kot igralci in lahko vidijo celotno sliko.

Razvijanje prednosti trenutne ekipe

Preprosto povedano, uspeh igralca v tem je neposredno sorazmeren s tem, kako dobro igra. To je situacija, v kateri zmagajo vsi: več ko dosežejo, več ljudi se vključi in več denarja vsi zaslužijo.

Trener bo pogosto organiziral tekmovanja ali tekmovanja, da bi igralcem pomagal postati boljši. Za preizkušanje novih taktik in načrtov v okolju, podobnem igri, brez pritiska pravega tekmovanja, več športov ponuja ekshibicijske igre proti ekipam podobne kakovosti. Pogosto ni vloga v nobenem izidu teh tekmovanj.

Eno opozorilo pri scrimsih je, da lahko druga stran predvidi in se pripravi na vaš načrt, če ga uporabite.

Odgovornost trenerja je, da omogoči učinkovito komunikacijo med člani ekipe. Vaje za izgradnjo ekipe, posvečanje pozornosti, kdaj mora sicer tihi igralec spregovoriti, in prepoznavanje pojava razvijajočih se napetosti med igralci ter obravnavanje le-teh, preden se stopnjujejo, so učinkoviti načini za dosego tega cilja.

Timski odnos in koncentracija

To je ključnega pomena za tekmovalne ekipe in prijave na turnirje. Za razliko od dvobojov so v resničnih igrah vložki veliko višji in rezultati pogosto neposredno vplivajo na donosnost naložbe za podjetja, ki plačajo račun za igralce in trenerja.

Če ekipa na teh tekmah ne deluje ustrezno, je lahko trener odpuščen, igralci lahko izgubijo svoje začetne položaje, organizacije pa jim lahko znižajo plače. Trener je dolžan preprečiti, da zaradi teh spodrsljajev igralci zavržejo svoje trdo delo.

Kar najbolje služi interesom podjetja

Kot pri vsakem drugem poslu, profesionalna spletna mesta za ešport zagotoviti, da bodo s svojimi naložbami zaslužili. To bi bile naložbe z daljšo ročnostjo in pričakovanimi finančnimi dobički za podjetje.

Seveda bi si kot trener e-športov želeli, da bi vaši igralci na tekmovanjih dali najboljše rezultate, da bi bili čim bolj izpostavljeni. Vendar pa trener občasno ponudi nasvete med nekaj tekmovanji, na katerih bo sodelovala ešportna ekipa. Moštvo na najvišji ravni ne bi smelo izgubljati časa in denarja za tekmovanje na dogodku nižje ravni, ko morda namesto tega vadi za tekmovanje na višji ravni.

Ali pa bo ekipa v zameno prejela pozitivno publiciteto, kar bo dolgoročno vodilo do tihe, a pomembne prednosti na tem področju. Lahko bi bil dobrodelni dogodek, kjer lahko igralci prinesejo donacije za namen po lastni izbiri in ekipa dobi nekaj pozitivnega tiska. Čeprav sta generalni direktor in vodstvo ekipe običajno odgovorna za te odločitve, je lahko v takšne pogovore vključen tudi trener.

Nazadnje, plača trenerja e-športa mora biti upravičena s koristmi, ki jih zagotavlja podjetju. Če tega ne storimo, bomo morali narediti prilagoditve na našem koncu ekipe.

Image

Ali bi morali začeti iskati službe trenerja e-športa?

Preden se odločite, ali boste nadaljevali s treniranjem e-športa, morate razmisliti o več dejavnikih. V tem delu bomo na hitro pregledali te premisleke, da se boste lahko odločili, ali je biti trener prava izbira za vas.

Vzbujanje spoštovanja

Obseg spoštovanja drugih igralcev je ključnega pomena. Če ste igralec iger in znate ceniti ves trud, ki so ga igralci vložili, boste to dobili. To vam bo morda lažje, če imate predhodne izkušnje kot tekmovalni igralec, zlasti na visoki ravni.

Vendar pa obstaja veliko dodatnih komponent za spoštovano osebo. Razmislite, ali s svojimi športniki ravnate spoštljivo, medtem ko ohranjate svoj položaj nadzora. Vztrajati morate pri svojem in braniti svoj položaj, ne da bi pri tem izgubili mir ali se pogosto pretepali.

Ali ste pripravljeni svojo ekipo zaščititi pred zunanjim svetom in dati svojim igralcem prednost pred vsem drugim? Kako dobro razumete končni cilj ekipe in izzive, s katerimi se srečujejo, da bi ga dosegli?

Te lastnosti morajo imeti vsi vodje, predvsem pa vsi trenerji. Trenerji tako v tradicionalnih športih kot v e-športih morajo najti ravnotežje med tem, da so dostopni in vzbujajo spoštovanje svoje ekipe.

Dobro poznavanje igranja iger na srečo in tekmovanja

Tako kot tradicionalni športni trener mora biti tudi trener e-športa dobro seznanjen z igranjem in tekmovalnim okoljem. Težko si je zamisliti košarkarskega trenerja, ki ne bi bil navdušen nad igro. Enako velja za trenerje v ešportu (čeprav, tako kot v tradicionalnih športih, to le včasih velja za vodstvo).

Še ena stvar, ki jo potrebujete, je poznavanje lokalne konkurence. Lahko bi igral na nižji ravni, da bi imel koristi od tega, vendar pomaga. Namesto tega bi se morali naučiti vsega, kar je treba vedeti o tekmovalni sceni, vključno s terenom igre, nenehno spreminjajočimi se metami, izzivi, s katerimi se soočajo igralci, in koraki, ki jih je treba narediti, da ekipa uspe.

Vaša učinkovitost inštruiranja in sposobnost, da pomagate svoji ekipi, se bosta izboljšali, če boste upoštevali nasvet v predzadnjem odstavku. Če želite najti rešitev za ta problem, boste morali porabiti veliko časa za učenje o okolju. S trdim delom in samodisciplino pa lahko vsak preide iz popolnega novinca v kandidata za trenersko mesto.

Končne misli

Morda boste trdili, da so službe trenerja e-športa nova "it" kariera za igralce, ki se želijo preživljati s tem, kar jim je všeč. Ne pozabite pa, da boste morali vložiti nekaj časa in truda, preden se lahko imenujete trener e-športa in prevzamete naloge trenerja e-športa. Je dolgotrajen in delovno intenziven. Ključ do odličnega igralca iger je specializacija za eno dejavnost. Gledanje profesionalnih igralcev in tekmovanja v esportu, boste morda izvedeli veliko o meta igre in drugih podrobnostih.

Trener e-športa lahko zasluži od 20.000 do 152.000 dolarjev na leto, zato je jasno, da je to izvedljiva poklicna možnost. Če imate vse, kar je potrebno za to, kar počnejo trenerji e-športa, je morda odličen trenutek, da začnete kariero trenerja e-športa, če ste o tem razmišljali.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Kaj točno je trener e-športa?

Trener e-športa je strokovnjak, ki vodi in mentorira igralce in ekipe pri tekmovalnem igranju iger, pri čemer se osredotoča na strategije, izboljšanje spretnosti in ekipno dinamiko.

Kako trener e-športa prispeva k ekipi?

Trener e-športa prispeva k ekipi z analizo igranja, razvojem strategij, izvajanjem vaj in zagotavljanjem psihološke podpore za izboljšanje splošne uspešnosti.

Katere veščine so bistvene za trenerja e-športa?

Bistvene veščine za trenerja e-športa vključujejo globoko poznavanje iger, strateško razmišljanje, komunikacijske veščine, vodstvene lastnosti ter sposobnost analiziranja in izboljšanja timske dinamike.

Ali lahko e-športne ekipe tekmujejo brez trenerja?

Medtem ko lahko ekipe e-športa tekmujejo brez trenerja, to močno izboljša njihove možnosti za uspeh, saj zagotavlja strateško vodenje, razvoj veščin in moralno podporo.

Kako se postane trener e-športa?

Postati trener e-športa običajno vključuje pridobivanje obsežnih izkušenj v ustrezni igri, razumevanje timske dinamike in razvoj trenerskih veščin s prakso in po možnosti formalnim usposabljanjem.

8 najboljših stavnih nasvetov za e-šport za boljše kvote

8 najboljših stavnih nasvetov za e-šport za boljše kvote

Dobrodošli v razburljivem svetu stav na e-šport! Če ste začetnik, je ta obsežen vodnik ukrojen za vas. Poln je praktičnih nasvetov in vpogledov, ki vam bodo pomagali sprejemati premišljene odločitve in izboljšati vaše kvote pri stavah na e-šport. Preden se poglobimo, je tukaj poziv k dejanju: obiščite eSportRanker in raziščite njihov najboljši seznam priporočenih igralnic za e-šport. Ta platforma je fantastično izhodišče za uporabo znanja, ki ga boste pridobili tukaj.

E-šport proti športnim stavam: obsežna primerjava

E-šport proti športnim stavam: obsežna primerjava

Dobrodošli v razburljivem kraljestvu stav, kjer se strast do športa in e-športa sreča z vznemirjenjem pričakovanja in strategije. Če ste začetnik in stopate v ta živahen svet, vas čaka razsvetljujoče potovanje. Ta vodnik je prilagojen tako, da vam pomaga razumeti nianse med stavami na e-šport in tradicionalnimi športnimi stavami. Ko raziskujete ta vodnik, ne pozabite obiskati EsportsRanker za poglobljeno izkušnjo in najboljše nasvete v industriji. Njihova najbolj uvrščena spletna mesta so odlično izhodišče, da se potopite v dogajanje.

Kaj so najboljši stavni bonusi za e-šport?

Kaj so najboljši stavni bonusi za e-šport?

Industrija e-športa raste iz moči v moč. Z vsemi kazalniki, ki kažejo na pozitivno prihodnost, je ta panoga pritegnila ogromno pozornosti z različnih koncev, med katerimi je ključna industrija spletnih stav.

Kaj so spletna mesta za e-šport in zakaj bi jih morali obiskati?

Kaj so spletna mesta za e-šport in zakaj bi jih morali obiskati?

Dobrodošli v dinamičnem svetu e-športnih stav, kjer se vznemirljivost tekmovalnega igranja združuje z vznemirjenostjo strateških stav. Kot začetnik, ki krmarite po tej vznemirljivi pokrajini, ste na robu, da odklenete svet možnosti. Stave na e-šport, zlasti prek spletnih igralnic, so dobile velik zagon in ponujajo edinstven in privlačen način, da se potopite v virtualne arene svojih najljubših iger.

Kaj so stave Overwatch: Priročen vodnik za začetnike

Kaj so stave Overwatch: Priročen vodnik za začetnike

Spletne stave na e-šport imajo kar nekaj izzivov. Morda je težko definirati stave Overwatch, kajti številni operaterji in vsi, ki morajo dojeti sprožilne točke v različnih načinih in možnostih igre.

Kateri so najbolj priljubljeni ešportni naslovi za stave v Aziji?

Kateri so najbolj priljubljeni ešportni naslovi za stave v Aziji?

Dobrodošli v vznemirljivem svetu e-športa v Aziji, dinamičnem in vznemirljivem vesolju, kjer se veselje video iger sreča s strateškim področjem stav. Če ste navdušeni nad igranjem iger in želite raziskati možnosti stav, ste prišli na popoln naslov. E-šport ni samo oblika zabave; to je razvijajoča se pokrajina, ki ponuja edinstveno mešanico angažiranosti in priložnosti tako za izkušene igralce kot novince. Ko stopite v ta živahen svet, razmislite o obisku igralnic, ki so na seznamu najboljših na EsportsRankerju, da začnete svoje potovanje. Pripravite se, da se v 2024 poglobite v najboljše naslove e-športa, ki navdušujejo stavnice po vsej Aziji!

Na katere najboljše naslove e-športa bi morali staviti?

Na katere najboljše naslove e-športa bi morali staviti?

Svet e-športa se vsak dan širi, saj vse več ljudi gleda igre in sodeluje v njih. Vendar pa se je zaradi širitve esports dogodkov še eno podjetje prilagodilo, da bi bilo v koraku z najnovejšimi trendi. Stave na e-šport so bile pravkar na voljo v stavnem poslu, tako da lahko navdušeni igralci, igričarji in stavniki zaslužijo denar na svojih najljubših dogodkih. Če se želite preizkusiti v stavah na e-športe, je naslednji seznam najboljših e-športov, ki so zdaj najbolj priljubljeni v tem sektorju.

Najboljši stavni nasveti za e-šport za CS:GO

Najboljši stavni nasveti za e-šport za CS:GO

Ste se pripravljeni potopiti v razburljivi svet stav CS:GO? To je potovanje, ki obljublja tako vznemirjenje kot izzive, kot nalašč za vsakogar, ki želi svoji e-športni izkušnji dodati dodatno plast razburjenja. Ne glede na to, ali ste izkušen igralec ali novinec v kraljestvu e-športa, je ta članek vaš izčrpen vodnik za sklepanje stav na tekme CS:GO. Če želite začeti na pravi nogi, toplo priporočam, da obiščete najbolj ocenjeno spletno mesto EsportsRanker. To vam bo dalo trdne temelje in posodobljene informacije za začetek vaše stavne poti.

Obsežen vodnik za stave na tekmovanjih v e-športu Valorant

Obsežen vodnik za stave na tekmovanjih v e-športu Valorant

Najnovejši naslov podjetja Riot Games, Valorant, je v tekmovalnem krogu iger veliko dogajan. Navdušenci nad stavami bodo verjetno opazili povečanje trgov e-športov pri svojih najljubših stavnicah, pri čemer je Valorant verjetno ena od razpoložljivih iger.

Prednosti in slabosti uporabe kriptovalut za stave na e-šport

Prednosti in slabosti uporabe kriptovalut za stave na e-šport

Kriptovalute so že nekaj časa na ustih mnogih ljudi. Čim več ljudi izve o teh digitalnih valutah, tem bolj postajajo navdušeni nad njihovo uporabo v poslovnih in osebnih zadevah. Vendar, kot pri vsaki dobri stvari, stave na kriptovalute imajo svojo temno stran, še posebej, če jih uporabljate za stave na e-šport. 

Stave na e-šport v primerjavi s spletnimi igralniškimi igrami: jasna primerjava

Stave na e-šport v primerjavi s spletnimi igralniškimi igrami: jasna primerjava

Realnost sodobnega internetnega igranja na srečo je, da ponuja neskončne priložnosti. Igralci lahko z lahkoto stavijo na športne in igralniške igre. Prav tako boste imeli ljubitelji iger na srečo vedno več kot dovolj. 

Vodnik za začetnike o stavah Fortnite eSports

Vodnik za začetnike o stavah Fortnite eSports

Dobrodošli v adrenalinsko kraljestvo stav Fortnite eSports! Ne glede na to, ali ste navdušenec nad igrami ali izkušen stavni igralec, je ta vodnik za začetnike vaš potni list za razumevanje podrobnosti stav na tekmovanjih Fortnite. Poskrbeli smo za vas, od dešifriranja statistik igralcev do strateških nasvetov za stave. Ste pripravljeni izboljšati svojo igralno izkušnjo? Potopite se in raziščite naše priporočene igralniške možnosti na seznamu najboljših na eSportsRankerju – kjer vas čaka vznemirjenje stav Fortnite!