Najbolj priljubljeni esport turnirji

Elektronski športi, običajno ešporti, so prisotni že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Vendar pa so te igre vzletele šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, preden so eksplodirale v 2000-ih. Igranje e-športov se je iz običajne zabave med prijatelji razvilo v profesionalni šport. V resnici so ešportni turnirji prisotni tako dolgo kot video igre. 

Lepota igranja esport iger je bila vedno konkurenca, pri čemer so bili najzgodnejši turnirji majhna lokalna tekmovanja, ki so uporabljala format igranja med seboj. Kaj je esportni turnir? V njej se igralci tekmujejo v določeni igri za določeno trajanje. Na katerem koli turnirju posamezni igralci ali ekipe tekmujejo po dobro opredeljenem formatu.

Najbolj priljubljene ešportne lige in turnirjiDrugi veliki dogodki v ešportuNajboljši igralci in ekipeKako in kje staviti na esports turnir

Seznam esport lig ali turnirjev je dolg, pri čemer je The International eden najprestižnejših. The International je svetovni ešportni turnir za Dota 2, ki ga je razvil in gostil Valve. Od prvega turnirja leta 2011 se The International odvija vsako leto, razen za izdajo 2020, ki je bila odpovedana zaradi pandemije koronavirusa. 

Prikaži več…

Leta 2021 je PGL Major Stockholm aka PGL organiziral svoje šestnajsto prvenstvo Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) v Stockholmu na Švedskem. Od 26. oktobra do 7. novembra 2021 se je štiriindvajset ekip kvalificiralo za tekmovanje v Avicii Areni prek regionalnih lestvic. Dogodek je z nagradnim skladom 2.000.000 $ prvi Major in eno prvih prvenstev v esportu od začetka pandemije. 

Prikaži več…

Esport lige turnirjev so danes postale tako priljubljene. Zato je seznam današnjih esports turnirjev dolg. Toda čisto na vrhu je ta prvenstva v eSportu je svetovno prvenstvo League of Legends. Svetovno prvenstvo League of Legends, preprosto znano kot Worlds, ki ga gosti Riot Games, je letni profesionalni turnir, ki združuje najboljše ekipe League of Legends (LoL), ki se ob koncu vsake sezone potegujejo za naslov. 

Prikaži več…

Kot ena prvih profesionalnih esport lig Overwatch League (znana tudi kot OWL) predstavlja ekipe z vsega sveta. Blizzard Entertainment je ligo začel leta 2018 z 12 ekipami. Potem ko se je leto pozneje liga razširila na 20 ekip, se je začela stalen vzpon, ki ga je spodbudila priljubljenost Overwatch, esport igre s 50 milijoni igralcev v letu 2018.

Prikaži več…

DreamHack je zabavna družba s sedežem na Švedskem. Podjetje je specializirano za tekmovalne igralne dogodke in je v lasti Modern Times Group (MTG), podjetja za digitalno zabavo s sedežem v Stockholmu. Po Guinnessovi knjigi rekordov in Twin Galaxies je to največji LAN party in računalniški festival na svetu. Ta (ta turnir) se ponaša z najhitrejšo internetno povezavo na svetu in ima tudi največ ustvarjenega prometa.

Prikaži več…

Malo je esport spletnih turnirjev, večjih od svetovnega prvenstva PUBG. Pozdravlja najboljše igralce brezplačne igre Battle Royale. Ta naslov je dosegel velik uspeh na mobilnih napravah. Vendar pa se turnir igra samo na osebnem računalniku. To je predvsem zato, ker PUBG Mobile Club Open (PMCO) že ponuja platformo za mobilne igralce. Korporacija PUBG vsako leto organizira PGC.

Prikaži več…

Call of Duty League (CDL) je priljubljeno spletno prvenstvo v ešportu za serijo video iger Call of Duty, ki jo izdaja Activision Blizzard. Liga je bila uradno potrjena leta 2019, prva sezona pa se je začela leto pozneje. Esport liga ima nabor stalnih mestnih ekip, ki so v lasti različnih skupin. Ustanovljen je kot drugi večji turnirji v ešportu v Severni Ameriki.

Prikaži več…

Ubisoftov Six Invitational si ustvarja ime na svetovnih turnirjih v esportu. Vsakoletni profesionalni spletni turnirji v ešportu Rainbow Six Siege privabijo nekatere najboljše igralne talente na svetu. Turnir s sedežem v Montrealu, kjer Ubisoft razvija igro, gosti ekipe, ki tekmujejo v prvenstvu, podobnem svetovnemu pokalu.

Prikaži več…

Apex Legends Global Series

Najbolj priljubljene ešportne lige in turnirji

Najbolj priljubljene ešportne lige in turnirji

Obstajajo različne vrste igralnih turnirjev. Pravila in formati se močno razlikujejo, a zadevni DNK ostajajo večinoma enaki. Vsaka vrsta turnirja je namenjena privabljanju določene množice in zagotavljanju edinstvene izkušnje igralcem, navijačem in celo stavam.

Ne glede na to, ali gre za lokalno armaturno esports ligo ali profesionalni turnir, lahko dogodki esporta trajajo nekaj ur ali več dni, odvisno od narave igre. Turnirji običajno uporabljajo preprost sistem, po katerem igralci ali ekipe napredujejo po vsaki zmagi, dokler zmagovalec ni določen.

Kateri so najbolj priljubljeni esport turnirji? Tisti, ki stavijo na igralne turnirje, so ljudje pogosto presenečeni, kako so se v zadnjih letih spremenila tekmovanja v video igrah, še posebej tista, ki jim že dolgo niso bila pozorna.

Uspeh, dosežen v ešportne igre je bil v veliki meri navdihnjen z velikimi prvenstvi in velikimi zmagami, povezanimi z njimi. Kljub temu je tukaj nekaj najbolj priljubljenih dogodkov ešporta glede gledanosti in nagradnega sklada.

The International – Dota 2

Mednarodni je nedvomno eden največjih turnirjev v e-iger tako po nagradnem skladu kot po gledanosti. The International ima vse lastnosti kot eno največjih prvenstev v esportu.

Gosti ga Valve, lastniki in izdelovalci Igra Dota 2, ta turnir z 18 ekipami je ohranil svojo priljubljenost na najvišji ravni od leta 2013. International je turnir z edino povabilo, kjer se morajo igralci boriti na regionalnih turnirjih ali v Dota Pro Circuit, da imajo možnost, da prejmejo klic - gor.

Po statistici.com je to prvenstvo v sezoni 2018/2019 izplačalo norih 34 milijonov dolarjev nagrad, zmagovalna ekipa pa je domov odnesla več kot 18 milijonov dolarjev. Žal se sezona 2020 po pandemiji COVID-19 ni uresničila. Nagradni sklad za leto 2021 znaša več kot 40 milijonov dolarjev.

CS: GO Major Championship

The Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) Championship je nedvomno najbolj priljubljen in največji CS: GO turnir. Ta dogodek vključuje 24 ekip, ki se borijo za glavno nagrado. Team Astralis so aktualni dogodki tega igralnega dogodka, ki je osvojil zadnja tri prvenstva. Turnir je imel v preteklih petih letih nagradni sklad 1 milijon dolarjev. Vendar pa se je na prvenstvu leta 2021 nagradni sklad podvojil na 2.000.000 $.

Svetovno prvenstvo League of Legends

Svetovno prvenstvo League of Legends (LoL) se je začelo leta 2011 in je nedvomno eden glavnih dogodkov esporta pod soncem. Tako kot International ga upravljajo igre Riot Games, ki so zmagale v igri. Ta turnir je nedvomno največji in najbolj priljubljen liga legend turnir po vsem svetu.

Ta turnir je še posebej znan po svojih intenzivnih in dramatičnih tekmah, pri čemer tekmovanje postaja čustveno tako za igralce kot za navijače. LoL svetovno prvenstvo predstavlja nekaj najboljših igralcev LoL, izbranih z regionalnih tekmovanj. Na nedavno končanem prvenstvu 2021, ki je potekalo na Islandiji, je zmagovalec domov odnesel 2.225.000. Letošnji nagradni sklad je na enaki vrednosti kot lanski dogodek, razdelitev pa še ni objavljena.

Svetovni pokal Overwatch (OWWC)

OWWC je letni esportni turnir, ki ga organizira Blizzard Entertainment, Overwatch's razvijalec. Ta dogodek se začne v stilu, pri čemer Blizzard izbere najmočnejše 24 ekip po vsem svetu na podlagi njihove povprečne ocene spretnosti. Vse države se nato razdelijo v skupine, kjer se tekmovanje začne.

Ta igra je zelo privlačna. Tukaj je udarec, navijači imajo redko možnost, da izberejo trenerje svoje ekipe. Sodelovanje oboževalcev pri izbiri zasedbe je nedvomno odličen način, da pritegnete bazo oboževalcev na dogodek.

V preteklosti je ta liga pritegnila več kot 300.000 gledalcev. Ko gre za nagradni sklad, je na dogodku 2019 zmagala ekipa ZDA in domov odnesla 90.000 $. Svetovno prvenstvo 2022 je predvideno za november 2022, vendar je nagradni sklad še uradno objavljen.

Najbolj priljubljene ešportne lige in turnirji
Drugi veliki dogodki v ešportu

Drugi veliki dogodki v ešportu

Svetovno prvenstvo FIFAe

FIFA je zelo priljubljena video igra in med najbolje prodajanimi igrami vseh časov. Nedavno sklenjena FIFA 21 Challenge je najbolj gledan dogodek EA po skupnem času gledanja milijon ur. Vse serije EA Sport so vrhunec glavnega dogodka, svetovnega prvenstva FIFAe, v katerem nastopa 32 najboljših igralcev z vsega sveta, ki se borijo za nagradni sklad 500.000 $.

Call of Duty (CoD) liga

The CoD liga je nedvomno vrhunec iger na srečo Call of Dugamingrts. Čeprav je bilo izvedenih več CoD turnirjev, je CoD liga razmeroma nova, ustanovljena je bila leta 2020. Ta dogodek video iger poteka več mesecev, na katerem nastopajo najboljši svetovni esportniki na svetu. Serija CoD 2021 je ponudila ogromen nagradni sklad v višini 5 milijonov dolarjev, pri čemer je prvak končnice pospravil 1,2 milijona dolarjev.

Svetovno prvenstvo PUBG

The Svetovno prvenstvo PUBG je največji dogodek v koledarju eSports PUBG. Ta mednarodni turnir vabi najboljše ekipe PUBG na svetu. Serija 2021 je potekala v Južni Koreji, zmagal pa jo je kitajski seznam NewHappy in osvojil 1,3 milijona dolarjev. Predvsem je skupna denarna nagrada za tekmovanje znašala nekaj več kot 2 milijona dolarjev.

Športna liga elektronike

The Electronic Sports League (ESL) je konglomerat različnih ešportnih ekip, ki so v lasti in delujejo pod istim imenom. Turnir se igra v štirih glavnih divizijah, vključno z:

 • ESL Play
 • Državno prvenstvo ESL: Kvalifikacijski turnir, omejen z geografskimi lokacijami
 • ESL Pro Tour: krožni dogodek s tremi naslovi (CS: GO, Warcraft III in StraCraft II)
 • ESL One

Od vseh turnirjev ESL ima ESL One Series največjo denarno nagrado z več kot 12,5 milijona dolarjev, ki se delijo na 60+ prvenstvih v esportu.

Drugi veliki dogodki v ešportu
Najboljši igralci in ekipe

Najboljši igralci in ekipe

Kdo so najboljše esports ekipe in igralci na svetu? Katere so najboljše ekipe? Odgovor na katero koli od teh vprašanj so bile pred desetletjem morda namišljene sanje. V zadnjih nekaj letih so nekateri igralci in ekipe uspeli stati med množico.

Igralci

V preteklih letih so številni igralci zbrali milijone z zmago na nekaterih največjih ešportnih turnirjih in dogodkih. Zanimivo je, da so nekateri ostali dosledni skozi leta. Tukaj je nekaj najboljših igralcev video iger po vsem svetu.

 • Faker: Pravo ime, Lee, Sang Hyeok, je daleč najbolj odlikovan igralec e-športa in je eden od dveh ljudi, ki sta zmagala na svetovnem prvenstvu LoL. Osvojil je tudi nekaj profesionalnih naslovov, vključno z All-Star Paris 2014, povabilom na sredino sezone v letih 2016 in 2017 ter svetovnim prvenstvom IEM leta 2015.
 • GetT_Prav – Pravo ime, Christopher Alesund, velja za največjega igralca CS: GO, ki je polepšal igro, saj je dosegel številne vrhunske uvrstitve na mednarodnih igralniških turnirjih.

Drugi izjemni igralci vključujejo: Bliskavica (Lee, Young Ho) in f0počitek (Patrik Lindberg)

Ekipe

Nekatere ekipe so bile v preteklih letih izjemne, ko gre za ekipne športe. Tukaj je nekaj najbolj okrašenih e-športnih ekip na svetu.

 • Virtus.pro
 • Fnatic
 • Zlobni geniji
 • OG
 • Team Liquid
 • Astralis
Najboljši igralci in ekipe
Kako in kje staviti na esports turnir

Kako in kje staviti na esports turnir

Kako lahko stavim na esports?

To vprašanje se pogosto pojavlja. Čeprav je med esportom in tradicionalnim športom nekaj razlik, pri stavah ni veliko razlik. Tako kot pri športnih stavah je poznavanje turnirja ključno pri sprejemanju premišljenih odločitev.

Vsak stava naj začne z razumevanjem igre, preden začne raziskovati žanr ali turnir. Igralci morajo začeti tako, da se seznanijo z igralci, ekipami in naravo igre. Stave ne bi smele biti težke. Predpostavka eSports stav je preprosta: izberite ekipo ali igralca, ki ima najboljše možnosti za zmago na tekmi ali dogodku, in se odločite, katere kvote predstavljajo najboljšo vrednost.

Kje staviti na esports?

Ker danes številne stavnice pokrivajo dogodke z video igrami, ljubitelji e-športa nenehno iščejo najboljša spletna mesta za esports. Vsaka stavnica mora biti v nekem smislu edinstvena.

Preden se zaljubite v privlačne spodbude in ponudbe brezplačnega denarja, bi morali igralci poglobiti tudi pogled na različne dejavnike, kot so status licence, ugled, načini plačila, pokritost turnirjev e-iger in vrsta trgov za stave. V bistvu bi morala biti najboljša spletna mesta za stave na eSport tista, ki celovito obravnavajo potrebe igralcev.

Kako in kje staviti na esports turnir