E-športne igre žanri

Pred približno desetletjem si nihče ne bi predstavljal, da bo tekmovalni šport presegel tradicionalne športne dogodke. Ker e-športne igre prevzamejo industrijo iger na srečo, ni nobenega dvoma, da lahko te igre ugodno tekmujejo s konvencionalnimi športi. Toda kaj pravzaprav je ešportna igra? Kateri žanri esporta obstajajo? Zakaj jih je za stave pomembno poznati?

Esports igre so video igre, ki se igrajo na računalniku in se predvajajo na tisoče ali milijone občinstva, odvisno od igre in konkurence. Primeri vključujejo Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends in World of Warcraft Arena Combat. Te igre se igrajo na spletu z nekaj igralci, ki tekmujejo drug proti drugemu v virtualnem okolju, ki spominja na areno ali stadion v resničnem življenju.

Igralci lahko stavijo na več zvrsti e-športa in vsaka zvrst ima svoje edinstvene značilnosti. V tem članku bomo razpravljali o tem, kaj so različni žanri ešporta in kako se med seboj razlikujejo. Stave morajo pridobiti to razumevanje, da vedo, kam vložiti svoj denar. Seveda želite staviti na e-športne igre, da razumete, kako delujejo. Sledi seznam najbolj priljubljenih zvrsti iger v e-športu.

Section icon
Igre First-Person Shooter (FPS)

Igre First-Person Shooter (FPS)

FPS igre so ena izmed najbolj priljubljenih zvrsti e-športa in so sestavljene iz e-športnih iger, ki uporabljajo prvoosebno perspektivo, da bi igralcem zagotovile poglobljeno izkušnjo. Overwatch podjetja Blizzard Entertainment je ena takšnih iger, ki v svojem igranju uporablja prvoosebno perspektivo in zagotavlja tekmovalno igranje in zabavo za občinstvo. Overwatch je ena izmed najbolj igranih iger in ena najbolj pretakanih iger na Twitchu od leta 2022. Drugi naslovi FPS eSports vključujejo Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), Call of Duty: Warzone, Bojišče, in Rainbow Six Siege, med ostalimi.

Igre FPS so priljubljene med stavami, ker ponujajo izjemno sodelovanje in zadrževanje igralcev. Veliko število igralcev, prisotnih v igrah FPS, prav tako povečuje ponudbo za stave na ešport. Zaradi naraščajoče priljubljenosti iger FPS so najbolj ocenjena kategorija na številnih spletnih mestih za ešportne stave. Težko boste našli spletno mesto za e-šport brez iger FPS. Poleg tega, ker se igre FPS igrajo na stadionih na velikih dogodkih in se predvajajo v živo, privabljajo veliko občinstvo.

Igre First-Person Shooter (FPS)
Strateške igre

Strateške igre

Strateške igre so ešportne igre, ki vključujejo strategijo in taktiko. Igralec mora za zmago združiti strategijo s pravilno izvedbo taktike. Ena najbolj znanih strateških iger je Civilization, vendar danes ni esport igra. Igralec mora razviti svojo civilizacijo in zgraditi infrastrukturo, ki jo lahko uporablja za celoten obrat ali določeno trajanje.

Priljubljenost strateških iger se je sčasoma povečala, ker zahteva kritično razmišljanje in aktiven um, da razmišlja vnaprej in prepozna bistvene poteze na vsakem koraku za večjo prednost pred nasprotnikom. Zaradi teh dveh dejavnikov so strateške igre prijetne za gledanje in odlične za stave.

Esport strateške igre

Poleg Civilization so tudi drugi naslovi ešporta, ki temeljijo na strategiji Starcraft, Warcraft, Hearthstone (to je igra s kartami) in Doba imperijev. V Starcraftu je na primer zemljevid lahko ogromen in igralci morajo razmisliti o strategiji, preden pošljejo svojo vojsko po zemljevidu, da blokirajo sovražne enote.

Uporabite lahko številne edinstvene strategije, kot so napad, izgradnja baze itd. Igralci ali ekipe morajo tukaj uporabiti svoje večopravilne sposobnosti, saj strateške igre zahtevajo veliko pozornosti. Zapomniti si morajo podatke o svojih virih, enotah, kje se nahajajo njihovi sovražniki in načrtovati naprej, hkrati pa morajo nadzorovati svojo civilizacijo ali enote.

Strateške igre
Battle Royale

Battle Royale

Igre Battle Royale so edinstven žanr, ki pokriva hitre, akcijsko usmerjene igre, kjer se morajo igralci boriti do smrti. To so v bistvu igre battle royale; so kratki in igralci morajo v določenem časovnem obdobju ubiti čim več svojih nasprotnikov. Običajno se prostor zemljevida sčasoma krajša in krajša, medtem ko mora igralec ali ekipa (največ 4 igralci) preživeti in med potjo ubiti svoje nasprotnike. Število ljudi, ki igrajo te igre, se je hitro povečalo, zaradi česar je Battle Royale priljubljen žanr e-športa.

Priljubljenost iger Battle Royale izhaja iz dejstva, da zagotavljajo enostaven vstop video igre. Imajo tudi veliko angažiranost igralcev, ker je cilj ubiti druge z uporabo vseh razpoložljivih priložnosti in z relativno majhnim tveganjem, da jih ubijejo drugi igralci ali NPC. Zahvaljujoč njihovemu vznemirljivemu igranju, ljudje radi gledajo te igre za zabavo.

Igre Battle Royale vključujejo PlayerUnknown's Battlegrounds, Fortnite, Apex Legends, Vojno območjein Paladins. Upoštevajte, da lahko nekatere igre Battle Royale za igranje zahtevajo računalnik višjega razreda, druge pa ne. Torej, če imate nizek proračun, boste pri izbiri igre morda želeli trgovati previdno.

Battle Royale
MOBA

MOBA

MOBA, v polni spletni bojni areni za več igralcev (MOBA). To je način strateške igre za več igralcev. En igralec prevzame vlogo lika, drugi igralci pa prevzamejo vlogo sovražnikov. Igralci MOBA se imenujejo "junaki", "prvaki" ali "agenti" (tj. lik, ki nadzoruje igro MOBA), ki imajo svoje posebne veščine in sposobnosti. Poskušajo uničiti sovražnikovo bazo tako, da pridobijo dovolj sredstev in izkušenj ter premagajo svoje nasprotnike za zmago v igri. Vsaka ekipa ima 5 igralcev, ki imajo običajno svoje vloge: mid-laner, jungler, bot laneres (adc in support) in top-laner. Vsi morajo sodelovati, komunicirati in vedeti, kdaj se sprti. Cilj je uničiti glavni cilj, "Nexus", vendar morajo ekipe na poti uničiti stolpe, da pridejo do končne faze.

Priljubljenost iger MOBA se je sčasoma povečala, ker zagotavljajo enostavno vstopno točko v strateške igre v realnem času. Zahvaljujoč preprostim pravilom in hitremu igranju imajo tudi veliko angažiranost igralcev. Na spletu je veliko iger MOBA eSports, vendar so med najbolj priljubljenimi Dota 2, Heroji nevihte, in liga legend.

Dota 2 je največji digitalni turnir na svetu, ki vključuje človeške igralce, z več kot 100 milijoni registriranih igralcev po vsem svetu. Finale tega dogodka prinaša nagradni sklad v vrednosti več deset milijonov dolarjev, ki so ga poimenovali kot The International.

Heroes of the Storm je zelo priljubljen tudi med igralci iger po vsem svetu. Gre za računalniško igro, ki jo je razvil Blizzard Entertainment in je izšla leta 2015 po ogromnem uspehu pri testiranju beta. Vsebuje like iz različnih franšiz Blizzard, kot so Warcraft, Overwatch, Diablo in StarCraft: Brood War.

League of Legends je igra MOBA, ki je postala izjemno priljubljena v e-športu. Nastala je leta 2009 in je od takrat postala ena najbolj igranih iger. Od leta 2022 vsak mesec igra LoL vsaj 100 milijonov ljudi.

MOBA
Borbene ešportne igre

Borbene ešportne igre

Žanr Fighting eSports je verjetno najstarejši žanr eSports na trgu. Že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so se borilni eSports že igrali z igralci, ki so ga igrali na PC-ju, Xboxu ali konzoli Playstation. Dva primera priljubljenih borilnih iger sta Capcom's Serija Street Fighter, Serija Mortal Combat in SNK-jeva serija Fatal Fury. Igre so podobne tradicionalnim športom; mnogi igralci lahko te igre povežejo z drugimi športi. Druge igre v tem žanru vključujejo Tekken, Soul Caliber in King of Fighters.

Obstajajo štiri vrste eSports borilnih iger. Vključujejo 2-D borce, 3-D borce, 5-D borce in pretepe s platformami. 2-D borbene igre so tako preproste; so 2-D spriti, ki se pomikajo navzgor po zaslonu. Vsaka igra 2-D borec ima svoje edinstvene poteze, vendar lahko igralci uporabijo iste tehnike, da premagajo svojega nasprotnika.

3-D borbene igre so med igranjem videti skoraj kot tradicionalni nogomet; ni ovir ali omejitev glede tega, kako daleč lahko športnik skoči čez polje ali koliko teže lahko dvigne. 5-D borci so najbližji tradicionalnim športom. Igrajo se na 2D igrišču, virtualni športniki pa dobijo celotno 3D telo. Borbeni igralec lahko premika svoj lik gor, dol, naprej in nazaj od mesta, kjer mora biti.

Borbene ešportne igre
Dirkaški in športni simulatorji

Dirkaški in športni simulatorji

V žanru dirk in športnih simulatorjev morajo igralci biti najboljši v različnih vozilih ali športnih ekipah. Igralci tekmujejo med seboj v težkem okolju. Priljubljene dirkalne in športne igre vključujejo FIFA, NBA2K, Project Gotham Racing, Gran Turismo, Forza Motorsport in serija Tiger Woods PGA Tour. Boji v teh igrah niso tako tekmovalni med vozniki kot v borilnih igrah, vendar je tekmovalni slog na nek način podoben tradicionalnim športom.

Simulatorji imajo realistično grafiko, ki je zelo podobna resničnim dirkam in stadionom. Igralci lahko izbirajo med izbiro dirkalnih avtomobilov za vožnjo ali tekmovanje v različnih športnih dogodkih z uporabo virtualnega nogometnega igrišča.

Obstajata dve vrsti simulacijskih e-športnih iger: SimSport in TrackMania. SimSport vključuje profesionalne dirkalne serije, kot je FIA World Touring Car Series. SimSport ponuja tudi vrsto športov iz resničnega sveta, kot so F1, Nascar, MotoGP in še več.

V dirkah TrackMania lahko igralci izbirajo med vrsto vozil za vožnjo po različnih stezah po virtualnem svetu. Igralci se lahko izmenično vozijo, medtem ko poskušajo premagati nasprotnikov čas na eni progi ali tekmujejo v več dirkah hkrati na različnih progah, ki vključujejo ovire, kot so skoki in tuneli.

Dirkaški in športni simulatorji
Na katero vrsto ešportne igre je najbolje staviti?

Na katero vrsto ešportne igre je najbolje staviti?

Obstaja veliko e-športnih iger, na katere lahko stavite. In čeprav je najboljša e-športna igra za stave lahko odvisna od stava, obstajajo e-športne igre, ki jih imajo radi številni igralci. Da bi izbrali najboljše e-športne igre za stave, morajo igralci upoštevati dejavnike, kot so splošna priljubljenost igre, najmanjši in največji vložek, raven spretnosti, ki je potrebna za zmago, in njena struktura.

Kljub temu nekatere najboljše e-športne igre, na katere lahko stavite, vključujejo:

Overwatch

Ta igra je bila opisana kot "mešanica med Pongom in "Call of Duty." Cilj je uničiti nasprotnikovo bazo, medtem ko branite svojo." S svojimi preprostimi pravili, enostavnim igranjem in hitrim dejanjem, Overwatch hitro postaja ena najbolj priljubljenih e-športnih iger.

Dota 2

To je spletna bojna arena (ali MOBA), ki se igra med dvema ekipama s petimi igralci na vsaki strani (v nasprotju s tremi v League of Legends). Stave lahko med drugimi stavnimi trgi izberejo najboljše ekipe Dota 2 ali najboljše igralce Dota 2.

Counter-Strike: Global Offensive

To je prvoosebna strelska igra, ki se igra v ekipah teroristov in protiteroristov. Igra je odlična za stave zaradi svoje množične skupnosti, enostavno razumljive narave in različnih možnosti stav, ki so na voljo.

Na katero vrsto ešportne igre je najbolje staviti?